Guarana

Guarana

Guarana to roślina rosnąca w okolicach Manaus i Parintins w amazońskiej dżungli. Osiąga do 12 metrów wysokości i owocuje małymi owalnymi i jasnoczerwonymi owocami rosnącymi w kiściach.

Dojrzewające owoce pod koniec dojrzewania rozpadają się, ukazując ciemne nasionka, o których Indianie Guarani potrafią opowiadać godzinami.

Nazwa guarana pochodzi od plemienia Indian Guarani. To na ich terenach przeważnie uprawiano tę roślinę. Tradycyjnie Guarana była używana przez Indian tak jak używa się czekolady. Indianie mieszali suszone , a następnie palone nasiona Guarany z wodą i otrzymywali papkę konsystencją podobną do czekolady.

Guaranę zażywano także również jako środek , za pomocą którego potrafiono leczyć takie choroby jak: chorobę wieńcową , biegunkę, ból głowy nadciśnienie, febris, migreny, nerwobóle i dyzenterię. Guarana miała także zapobiegać miażdżycy.
Wiedza jaką posiadali Indianie, dość szybko sprawiła, że guaraną zainteresowali się nowi osadnicy ze starego kontynentu, którzy przywieźli ją do Europy.

Niemniej jednak dopiero w latach 40. ubiegłego stulecia europejscy botanicy zaczęli się baczniej przyglądać tej roślinie. Odkryto wówczas, iż Indianie stosując guaranę na gorączkę , migreny a także na skurcze – mieli rację.

Najbardziej sensacyjnym odkryciem było to, że roślina zawiera w sobie ogromne właściwości energetyzujące. Stwierdzono także, że guarana wzmaga koncentrację, zwalcza zmęczenie, wspomaga odchudzanie poprawia kondycję i sprawność fizyczną.

W dzisiejszych czasach setki tysięcy ludzi na świecie używają jej jako środek pobudzający, dodający witalności i pokonujący zmęczenie. Uważa się nawet, że roślina ta zapobiega starzeniu się, pomaga oczyścić krew, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, oraz zapobiega arteriosklerozie.

Skomentuj jako pierwszy "Guarana"

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany


*